Akershus Døveforening fylte 35 år den 25. Oktober 2015.

Jubileumskomiteen fra venstre: Kåre Helgesen, Gøril Dragland, Randi Leira Kvitvær og Kjell Nilsen.

Jubileumskomiteen fra venstre: Kåre Helgesen, Gøril Dragland, Randi Leira Kvitvær og Kjell Nilsen.

Akershus Døveforening fylte 35 år den 25. Oktober 2015.  I den forbindelse arrangerte Døveforeningen jubileumsfest i Losby Gods som ligger i Lørenskog Kommune. I alt kom det 39 feststemte personer og det ble servert velkomst drinker til gjestene før velkomsttalen ble holdt av leder Terje Karlsen om Losby Gods historie tilknyttet den tunghørte Thomas Sewell var grunnlegger av Losby Gods i årene fra 1850 til 1913 i den store salongen. Senere fulgte gjestene Toastmaster Knut Bjarne Kjøde fram til det nydelige festlokalet.

Selveste høytidelige feiring begynte fra kl. 19 med 3 retters middag med drikkevarer.

Jubileumsprogrammet ble ledet av toastmaster Knut Bjarne med stødige hender og han dirigerte på en flott profesjonell måte.

I løpet av aften ble det gjennomført gode underholdninger av:

 • Hovedtale ved Leder Terje Karlsen.
 • Gratulasjonstale ved Kjell Nilsen med overrekkelse av nydelige blomster.
 • Takk for maten tale ved Anne-Marit Nøsvik Karlsen.
 • Forskjellige morsomme vitser ved toastmaster Knut Bjarne Kjøde.
 • Kåre Helgesen forteller om slitne oppussinger i RDF i Lillestrøm.
 • Poesi og lek ved Leikny Holden.

På slutten av aften ble det servert kaffe med kjempegod marsipankake med ADF logo og senere samlet alle i den store salongen for videre sosiale prat til langt ut på natten. De fleste reiste direkte hjem og noen overnattet på Losby Gods hotellet med frokost neste dag. Inntrykket fra Jubileumsfesten satte stor preg på gjestene og håper at alle har fått gode minne opplevelser fra Losby Gods med Thomas Sewells ånd i spissen!

Se bilder fra: JUBILEUMSFEST 2015

Se videofilm fra Losby Gods: LOSBY GODS 2015

Jan Sæter

Jan Sæter

35 års jubileums åpningstale ved Leder Terje Karlsen:

I dag feirer vi et storslått 35 års jubileum her i den fantastiske Losby Gods med

En særegen opplevelse:

En landevei slynger seg gjennom et vakkert landskap av åker og skog. Midt i naturen, i brytningen mellom landlig fortryllelse og de dype skogers mystikk, åpenbarer Losby Gods seg! 

Litt om historikk nedenfor:

Disse nedenfor er skrevet for hånd i styreprotokoll av Formann Trond Arne Wilhelmsen:

25/10 1980

Etter invitasjon fra Trond Arne Wilhelmsen er ny treff mulighet åpent for døve på Romerike. I en nybygd grendehus på Kurland har vi fått bruke eventuelt lokale der en gang i måneden. Foreløpig helt gratis. Takk til Lørenskog Kommune.

Det første møte fant sted tirsdag 28/10 1980 kl. 19.00. Frammøte var stort og omfattet alle aldersgrupper, nesten i hvert fall. Samtlige var glade for at dette var kommet i gang. Vi hadde en hyggelig kveld. Møte sluttet kl. 23.

Neste møte var tirsdag 25/11 1980. Igjen var det stort frammøte og godt humør over hele linjen. Det ble holdt lokalt valg og Trond Arne Wilhelmsen ble valgt som formann. Det ble etterpå valgt 4 styremedlemmer og 3 kjøkken sjefer. Etter styremøte hos Trond Arne Wilhelmsen ble styret som følger:

 • Formann Trond Arne Wilhelmsen
 • Sekretær Kåre Helgesen
 • Kasserer Antoni Fularizyk
 • Styremedlem Trygve Bjerck
 • Kjøkken Sjefer: Annie Wilhelmsen, Maria Fularizyk, Anne Lise Hegstad

Den 16/12 1980 ble det arrangert juletrefest. Med pakker til barna og gratis stemning til de voksne.  STOR SUKSESS! Større fram møte enn noen gang og bare blide fjes å se. Kjøkkensjefer hadde gjort en kjempe jobb og nydelig tillaget smørbrød og kaker forsvant på rekord tid. Stor stemning for å lage flere slike kvelder. 

Fra 1985 og fram til 2010 ble det arrangert jubileumsfest for Akershus Døveforening hvert 5. år:

5 års jubileum i 1985

Det ble feiret jubileumsfest på Solheim Senter den 24. oktober 1985.

10 års jubileum i 1990

Den 27. oktober 1990 feiret Lørenskog Døveforening 10 års jubileum på Fagerborg hotell i Lillestrøm.

15 års jubileum i 1995

Romerike Døveforening holdt fest lørdag den 14. oktober i Romerike Døveforening, Lillestrøm

20 års jubileum i 2000

Vi har feiret 20 års jubileum på Fagerborg hotell i Lillestrøm.

25 års jubileum i 2005

Romerike Døveforening fylte 25 år den 25. oktober 2005 med jubileumstur til Lübeck.

30 års jubileum i 2010

Romerike Døveforening fylte 30 år den 25. Oktober 2010 med jubileumstur til Rondablikk.

Historie om Losby Gods:

På hotellet Losby Gods fant foredragsholder Jon Martin Brauti tilfeldigvis ei interessant historiebok om Losby Gods som er til salgs - det koster ca. kr. 369 for et eksemplar, tror han. Det står i denne boka at en mann ved konsul Thomas Sewell jr., var en av de tre personer som eide Losby Gods sammen fra 1955 til 1959. De to andre var Thomas Heftye og Thorvald Meyer.

Thomas Sewell (Tunghørt) satt i De døve forenings (i dag Oslo Døveforening) første styre fra 1878 sammen med Fredrik G. Balchen, fru Hedevig Rosing, Lars Havstad, Halvard Aschehoug, Erik O. Strangestad, Carl Bjune, Carl Werner og Hagbart Falsen.

Thomas Sewell (Tunghørt) giftet seg med den døve søsteren til Halvard Aschehoug, som deretter het Anne Sewell som var meget aktiv i en kvinneforening fra 1885.

Det kan også nevnes at man i 1886 holdt gudstjenestelige samvær i døveforeningens lokaler ved Sewell, Havstad og den nye døveskolebestyrer J. A. Fjørtoft.

Året 1913 døde mange av grunnleggerne: Thomas Sewell døde 25. august, Havstad 29. august og Rosing 30. november. Det ble arrangert i døveforeningen, og mange møtte opp. 

Nå i dag blir 35 års jubilanten Akershus Døveforening markert med stor jubileumsfest!

Vi i styret vil takke alle medlemmene for at dere har vært med å holde Akershus Døveforening levende ved støtte, utlodning, dugnad og påta tillitsverv i styret fra 1980 og frem til i dag. TUSEN TAKK!

Vi i styret vil takke for at toastmaster Knut Bjarne Kjøde kunne stille opp som jubileums programleder, TUSEN TAKK!

Vi i styret vil takke jubileumskomiteen ved Kjell Nilsen, Kåre Helgesen, Gøril Dragland og Randi Leira Kvitvær for at de tok hoved ansvaret for gjennomføringen av jubileums arrangement frem til i kveld, TUSEN TAKK! Jubileums komiteen har mottat gavekort.

Vi i styret satte stor pris på at så mange som 39 personer har funnet veien hit og ville delta for å markere et storslått 35 års jubileumsfeiring for Akershus Døveforening!

Dere alle som deltar her i festlokalet er med på å skape gode fest stemninger og setter stor preg til langt utpå kvelden/natt.

La oss utbringe en stor jubileums skål for Akershus Døveforening som har overlevd i 35 år med gode minnerike opplevelser.

Lykke til videre på LOSBY GODS ferden i Thomas Sewell,s «ÅND»  

Skål 😀 skål 😀 skål 😀

Del denne siden